Vecdi Gündoğdu, TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, AK Parti’nin yıllardır izlediği ithalata dayalı, kendi çiftçisini sahipsiz bırakan hatalı tarım politikaları sonucu, Trakya’da ayçiçeği üreticisinin ekemez, üretemez, üretse de kazanamaz hale geldiğini öne sürdü.

Girdi fiyatlarındaki fahiş zamlar ve kuraklık derken Trakya’da üreticiyi şimdi de “büyümeyen tohum”un vurmaya başladığını aktaran Gündoğdu, “Ülkemizin ayçiçek üretim merkezi olan Trakya’da 160-180 bin dekar alana ekilen yeni nesil ayçiçek tohumu ürün vermeden tarlalarda kurumaya başladı. Üreticimizi, köylümüzü sahipsiz bırakan Bakanlığınız verimli topraklarımızı ne yazık ki uluslararası tohum şirketlerinin adeta deneme tahtasına dönüştürmektedir” ifadelerini kullandı.

Gündoğdu, Bakan Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:

1-Trakya bölgemizde, Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne illerimizdeki ayçiçeği üreticilerimizin kullandığı ilgili firmanın Pioneer’in P64LE145 ismini verdiği yeni nesil ayçiçek tohumu hakkında gerekli incelemeler yapılmış mıdır, yapıldı ise üreticimizin bu yıl yaşadığı sorunların kaynağı tespit edilmiş midir?

2-İlgili tohum anılan bölgemizde ne kadar alanda kullanılmıştır, üreticiye dayanıklı diye önerilen tohum sıcaklarda daha baş vermeden kurumasının nedeni nedir, bu konuda çalışmalarınızın sonuçları nelerdir, çiftçimizin yeni nesil tohumdan dolayı uğrayacağı tahmini parasal kaybın miktarı ne kadardır, üreticilerimizin zararlarını nasıl ve ne zaman karşılayacaksınız?

3-Bakanlığınız ilgili tohum hakkında standartların üzerinde tane ve yağ verimi performansı sergilediği biçiminde rapor vermiş midir, verdi ise bu ekim döneminde kullanılan tohumların daha baş vermeden ve çiçek çıkarmadan kuruyup öldüğünü tespit ettiniz mi, ettiyseniz nedeni nedir, sorumlu veya sorumlular hakkında neler yapmayı düşünüyorsunuz, ilgili firma veya firmalar hakkında herhangi bir yaptırımınız olacak mıdır?

Gazete Bakış haber Merkezi