Tekirdağ Valiliğinden yapılan açıklamada, Hanoğlu Mahallesi merasında görülen çekirge yoğunluğunun, İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesiyle birlikte mahalle bazında inceleme ve tespit çalışmaları yapıldığı bildirildi.

Ekili arazi sahiplerinin konu hakkında bilgilendirildiği, konunun Tarım ve Orman Bakanlığına hemen intikal ettirildiği belirtilen açıklamada, şunlara yer verildi:

“Çekirge mücadelesi, devlet destekli mücadele programında olması sebebiyle ilaçlama için gereksinim duyulan bitki koruma ürünleri ücretsiz olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından aynı günde yola çıkarılmıştır. Akabinde çekirge sorunu yaşanan bölgelerde İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ekipleri kontrol ve denetiminde toplu ilaçlama uygulaması başlatılmış ve devam edilmektedir. Üreticilerimizin, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün teknik ekiplerinin yönlendirmesi ve tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmeleri ve ilaçlamanın özellikle ayçiçeklerinin çiçek açtığı bu dönemde arıların da zarar görmemesi için günün akşam saatlerinde yapılması gerekmektedir. İlimiz üreticilerinin özellikle meralara sınırı olan arazilerini zaman geçirmeden kontrol etmesi, çekirge yoğunluğu görülmesi durumunda İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize bildirilmesi büyük önem arz etmektedir.”

ÇİFTÇİLER ZOR GÜNLER YAŞIYOR

Muratlı’da çiftçiler, havaların ısınmasıyla sayıları artan çekirgeler nedeniyle zor günler geçiriyor.

Muratlı Ziraat Odası Başkanı Ender Borucu, Hanoğlu Mahallesi`nde son günlerde tarım arazilerinde çekirgelerin görülmeye başladığını ifade etti.

İlçede ilk defa böyle bir durumla karşılaştıklarını vurgulayan  Borucu, "Çekirgeler ilk görülmeye başladığında sayılardı azdı. Sadece tarla kenarlarında vardı. Daha sonra sayıları artmaya başlayınca ayçiçeği tarlalarında da görülmeye başladılar. Şu an için çok zararı yok. Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerine durumu bildirdik. Ekipler gelip mahallede gerekli incelemeleri yaptı." dedi.

HİÇ BÖYLE BİR ŞEYE ŞAHİT OLMADIM

Hanoğlu Muhtarı Turgay Güngör da mahalle sakinlerine gerekli uyarıları yaptığını ve çiftçilerin tarlalarını kontrol etmeye başladığını aktardı.

Çekirgelerin tarlalara zarar vermeye başladığını aktaran Güngör, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleriyle tarlalarda inceleme yaptıklarını dile getirdi.

Son günlerde çekirgelerin sayısının çok fazla arttığını vurgulayan Güngör, “Bir haftadan beri zarar yapmıyordu, yani ilk hafta ama bir iki günden bu yana uçmaya başladı ve zarar vermeye başladı. Ayçiçeği tarlalarında 1-2 metre sınır boylarında görülüyor. Şu anda çok abartılacak bir zarar yok ama en kısa zamanda ilaçlama başlayacak. Bu akşam ilaçlama planlanıyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve bakanlık devreye girdi. Bakanlıktan geliyor zaten ilaçlar. Bu akşam köylü, traktör, ilaç makinaları ile kendi imkanlarımızla arazimizi ilaçlayacağız. Daha önce hiç böyle bir şeye şahit olmadım. Mera 2 bin 300 dekar, bunun etrafı ile birlikte 3 bin, 3 bin 500 dekar bir alanın ilaçlanması gerekiyor. Çünkü uçmaya başladıkları için yayılmaya başladılar" diye konuştu.

Muhabir: Serap Cömertoğlu İşcan