CHP Tekirdağ milletvekilleri Faik Öztrak, İlhami Özcan Aygun ve Nurten Yontar, Tekirdağ’daki derslik sorununun araştırılması için ortak önerge verdi.
İlk ve ortaöğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısı Türkiye ortalamasının çok üzerinde olan Tekirdağ’da, deprem riski nedeniyle yıkılan okulların yerine yenilerinin halen yapılmadığına işaret eden CHP’li vekiller, 50 kişilik sınıflarda ikili eğitim yapıldığını ifade ettiler.

TBMM’de Araştırma Komisyonu kurulması istenilen önergede, Türkiye nüfusunda ve Suriyeli sığınmacı sayısındaki artışın Türkiye genelinde okul ve derslik ihtiyacını arttırırken, Tekirdağ’da deprem riski nedeniyle yıkılan okulların yerine yenisinin yapılamamasının bu sorunu daha da katmanlı hale getirdiği vurgulandı.

Önergede, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Temmuz 2023 istatistiklerine göre; Türkiye’de ilköğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısı 23 iken Tekirdağ’da bu oranın 27; Türkiye’de ortaöğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısı 27 iken, Tekirdağ’da bu oranın 32 olduğuna işaret edildi.

Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, depreme karşı hazırlıkların yetersiz olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Tekirdağ’da pandemi dönemi fırsata çevrilmemiş, okulların depreme karşı güçlendirmesine yönelik fırsat ıskalanmıştır. Nitekim 23 Mart 2020 tarihinde uzaktan eğitime geçilmiştir. 21 Eylül 2020 tarihinde Bilim Kurulu tarafından tavsiye edilen sınıflarda aşamalı ve seyreltilmiş şekilde yüz yüze eğitime geçilmiştir. Bu dönemde 93 okulun depreme karşı güçlendirmesinin yapılacağı belirtilmiş, çok azı güçlendirilmiştir. Verdiğim soru önergeleri geçiştirilmiştir. Ancak Kahramanmaraş Pazarcık depreminin ardından paniğe kapılan Tekirdağ Valiliği, birdenbire 5 okulun daha tahliyesine karar vermiştir. Tekirdağ’da 5 okul riskli ise bugüne kadar neden açık tutulmuş, çocuklarımızın can güvenliği riske edilmiştir? Deprem güçlendirmesi yapılmayan okullar nedeniyle özellikle Süleymanpaşa ve Çorlu’da çoğu öğrenci, halen ikili öğretim yapmaktadır. Çorlu’da 15 okul kapalı olduğu için 10 öğrenciden 8’i ikili öğretim görmektedir. Sabah 06.00’de kalkmak zorunda kalan çocuklar akşam 20.00’de eve gelmektedir.”

Muhabir: Gülçin Kıyıcı