Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) ve Trakya Tohum A.Ş yetkilileri ile ziraat mühendisleri, Trakya’da yaşanan kuraklık nedeniyle saha çalışmalarına devam ediyor.

Trakya Kalkınma Ajansı önderliğinde 3 sene önce yerli ve milli tohum üretmek amacıyla kurulan Trakya Tohum A.Ş’nin üretmiş olduğu yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumunun kuraklığa dayanıklı olması çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Trakya Tohum A.Ş Ar-Ge Sorumlusu Dr. Veli Pekcan, bu sene bölgede ayçiçeğinde gördükleri en büyük sıkıntının, kuraklık olduğunu ifade etti.

YERLİ TOHUM KURAKLIĞA VE STRESE DAHA DAYANIKLI

Kış kuraklığına bağlı olarak bahar aylarında yağışın geç gelmesi ve yağıştan sonra aşırı yüksek sıcaklıktan ayçiçeklerinin çok fazla etkilendiğini aktaran Pekcan, şöyle devam etti:

“Özellikle Tekirdağ’ın Çorlu bölgesi, Sarılar, Balabanlı, Muratlı bölgesi arasında aşırı derecede kuraklık sıkıntısı yaşamaktayız. Çorlu Balabanlı köyündeyiz, bu bölgede de kuraklıktan dolayı çok fazla sıkıntı meydana geldi. Bizim geliştirdiğimiz yerli ve milli çeşitlerimiz, kuraklık sıkıntısını, diğer çeşitlere göre daha az yaşadı. Bunun nedenlerine gelecek olursak bu çeşitler, Trakya bölgesinde ıslah edildi, Trakya bölgesinde geliştirildi. Trakya Tarımsal Araştırma’nın Edirne’deki çalışmaları ile geliştirilen bu çeşitler, biyotik ve abiyotik stres koşullarına daha toleranslı olduğu özellikle kuraklığa abiyotik strese daha toleranslı olduğu ortaya çıkmış oldu.’’

HER TÜRLÜ ŞARTA DAYANAN TOHUMLARI ÜRETECEĞİZ

Trakya Tohum A.Ş AR-GE Sorumlusu Dr. Veli Pekcan, ‘’Çalışmalarımızın amacı, biyotik ve abiyotik stres koşullarına yüksek derecede dayanıklı çeşitler geliştirmek. Burada da bu çeşitlerin kuraklığa toleransının yüksek olduğunu gördük. Fakat bu bizim için yeterli değil. Biz kuraklıkta hiç sıkıntı yaşayamayacak, biyotik ve abiyotik stres koşullarında hiç sorun yaşamayacak çeşitler geliştirmeyi hedefliyoruz’’ ifadelerini kullandı.

TÜRK MÜHENDİSLERİNE GÜVENEN ÇİFTÇİLERİMİZ MEMNUN

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise ilk ekildiği günden bu yana yerli tohumların gelişimini yakından takip ettiklerini ifade etti.

Trakya Kalkınma Ajansının önderliğinde kurulan Trakya Tohum A.Ş tarafından üretilen yerli ve milli ayçiçeğinin hasattan önce durumunu görmeye çalıştıklarını aktaran Şahin, şunları kaydetti:

“Tüm dünyada ve Türkiye’de dolayısıyla Trakya’da ayçiçeğinde bir kuraklık var. Bu kuraklığa bağlı olarak ürünlerimizde yaklaşık %30-40 gibi bir verim azalışı var. Ama kendi çeşitlerimizde kuraklığa bağlı verim düşüklüğünün az olduğunu, kuraklıktan az etkilendiğini, kafalarının iyi çıktığını, yağ oranlarının da iyi çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu anlamda bundan yaklaşık 2-3 sene önce tarlalarımızda ekmeye başladığımızda yerli ve milli hibrit ayçiçeğimizi, demiştik ki o zaman bize güvenin, Türk mühendislerinin yaptığı Ar-Ge’ye güvenin demiştik. Bugün de görüyoruz ki gerçekten bu tarlalarda Türk mühendislerin üretmiş olduğu yerli ve milli hibrit ayçiçeğimizin, diğer uluslararası hibrit ayçiçeği ile yarışabilir, kuraklığa daha fazla dayanıklı olduğunu görmüş olduk. Çünkü biz denemelerimizi Trakya’nın topraklarında ve Türkiye’nin değişik coğrafyalarında bizzat sahaya giderek yaptık. Üretimlerini orada yaptık, böyle olunca çeşitlerimizin Trakya bölgesindeki topraklara adaptasyonu hem de diğer bölgelerdeki topraklara adaptasyonu ve bu gibi kriz anlarında, kuraklık anlarındaki verimi daha iyi oluyor. Uluslararası firmaların malum Ar-Ge’leri yurt dışında yapılıyor ve Türkiye’ye adapte edilmeye çalışılıyor. Bu anlamda yerli ve milli hibrit ayçiçeğimizin diğer çeşitlerden çok daha iyi olduğunu, kuraklığa dayandığını ve verimliliğinde iyi olacağını sizlerle beraber paylaşalım istedik.’’

Trakya genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle yabancı tohum firmalarından alınan tohumların kuraklığa yenik düştüğünü belirten Mahmut Şahin; ‘’Bize ve Türk mühendislerine güvenen çiftçilerimiz memnun’’ dedi.

gazetebakış-Hedef kuraklığa tam dayanıklı yerli tohum2

Muhabir: Serap Cömertoğlu İşcan