Rektör Şahin, mesajında, Türk ve Japon dostluğunun sembolü ve acı bir hatırası olarak yer alan Ertuğrul Fırkateyni kazasında hayatını kaybeden 587 şehidin anısının, Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde Ertuğrul Mahallesi’nde yaşatıldığını belirtti.

Şahin, “133 yıl önce dostluk için yola çıkan; ancak Japonya dönüşü meydana gelen bu üzücü gemi kazasında hayatını kaybeden Ertuğrul Fırkateyni Komutanı Mirliva Osman Paşa ve tüm deniz şehitlerini saygıyla anıyor, Allah’tan Rahmet niyaz ediyorum.”

Türkiye ile Japonya ilişkilerinin miladı kabul edilen Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya seferinden dönerken batmasının üzerinden 133 yıl geçti. Japonya Prensi Komatsu'nun ABD ve Avrupa ülkelerinin ardından Ekim 1887'de İstanbul'u ziyaretine karşılık Temmuz 1889'da Japonya'ya gönderilen Ertuğrul, ertesi yıl dönüş yolunda tayfuna yakalandı. Ertuğrul Fırkateyni'nin 16 Eylül 1890 akşamı Kuşimoto açıklarında kayalara çarparak batması sonucu sadece 69 denizci kurtulurken, 500'den fazla Osmanlı leventi hayatını kaybetti. İadeiziyaretin mahzun hikayesi iki ülke diplomasisinde başlangıç kabul edilirken, batan fırkateyn ve leventlerin manevi mirası da 133 yıldır iki ülke halkının gönüllerinde yaşatılıyor.