Tekirdağ’da faaliyet gösteren firmaların savunma sanayi sektörü lider firmaları (ASELSAN, BAYKAR, TUSAŞ, MKE, Repkon) ile iş yapmaları ve bu firmalara tedarikçi olmalarını sağlamak amacıyla Tekirdağ Savunma Sanayi Buluşmaları Toplantısı düzenlendi.

ASELSAN, BAYKAR, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi ve Repkon Savunma Sistemleri yetkilileri toplantıda sunumlar yaptı.

Toplantıda Tekirdağ’da savunma sanayi alanında kısmen de olsa faaliyet gösteren ve üretim yapma yeteneği ile isteği bulunan firmaların savunma, uzay, havacılık vb. sektörlerin lider firmalarına kendilerini tanıtma ve yapılan işbirlikleri ile tedarikçi olma imkanı sağlandı.

Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü ve Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıya Vali Aziz Yıldırım’ın yanı sıra Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Çorlu Kaymakamı Mustafa Eldivan, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Fahrettin Akçal, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İzzet Volkan, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Erdim Noyan, ASELSAN, BAYKAR, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayi yetkileri ve ilimizde faaliyette bulunan sanayiciler katıldı.

Toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Çorlu TSO tanıtım filminin izlenmesi ile başladı.

TEKİRDAĞ SAVUNMA SANAYİNDE DAHA FAZLA YER ALACAK

Ardından bir konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Müdürü Fahrettin Akçal, şunları dile getirdi:

“Bu toplantı, Valimiz Sayın Aziz Yıldırım’ın başkanlığını yürüttüğü Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu’nda (SANTEK) alınan karar doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Türkiye’nin 2011 yılında 115 milyar ihracatı vardı, geçen yıl 2022 yılında yani 11 yılda 254 milyara ulaştı. Yüzde 88 artış. Savunma sanayi ihracatına baktığımızda 2011 yılında 883 milyon dolardan 4 milyar 400 milyon dolara çıkmış. Savunma sanayi ihracatı 4 kat hızlı büyümüş. Önümüzdeki dönemde bu büyüme hızı artacak. Bizler Sayın Valimizin talimatları ile Tekirdağ sanayisinin hızlı bir şekilde büyüyen savunma sanayi sektöründe daha fazla yer almasını ve ilimizin daha hızlı büyümesini sağlamak için bu toplantıyı düzenledik. İlimiz, ülkemizin en önemli sanayi alanlarından bir tanesi, burada potansiyeli olan firmalar var fakat lider firmalarımızın bunlardan haberi yok. Bu firmalarımıza pazar bulma gibi bir amacımız var.” dedi.

Ardından Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan bir konuşma yaptı.

Tekirdağ sanayisi hakkında bilgiler veren Başkan Volkan; “İnanıyoruz ki bugünkü toplantının sonunda da birçok sanayicimiz, bu kurumlarla birlikte ürün geliştirecek. İthal edilen bu ürünleri bölgemizde geliştirecek hem bölgemizin sanayisine katkıda bulunacak hem de savunma sanayi lider firmaları için çok daha güvenilir ve uzun soluklu tedarikçiler olacaktır. Toplantının ülkemiz ve bölgemiz sanayisi için verimli bir toplantı olmasını temenni ediyorum” dedi.

FİRMALAR KAPASİTE VE KABİLİYETLERİNİ ARTIRDI

Ardından bir konuşma yapan Vali Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Daha önce bu tür toplantılara katılan sanayicilerimiz vardır aramızda. Faydalı olduğunu gördük pek çok firma birbirinden haberdar oldular ve onların bir arada üretir gördük. Kapasitelerini ve kabiliyetlerini artırdılar. Millileşme ve yerlileşme konusunda daha fazla yer aldığımızı görüyoruz. Bu sürece katkı veriyor olması da bizi oldukça mutlu ediyor.

Tekirdağ ilimiz, Ülke Gayrisafi Yurtiçi Hasılasına katkı sıralamasında % 1,79 oranla 81 il arasında 11. sırada iken, Sanayi Gayri Safi Milli Hasılasında yaklaşık  % 4’lük sanayi üretimi ile 81 il arasında en fazla sanayi üretimi gerçekleştiren 6. il durumundadır. Ayrıca bu %4’lük oran da her yıl ortalama ‰ 10 (binde on) civarında artış göstermekte, bu artış da sanayicilerin ilimize göstermiş oldukları teveccühten kaynaklanmaktadır.

Tekirdağ,  3200 sanayicisi, 14 OSB’si, 1 Avrupa Serbest Bölgesi, 3 yeni kurulan Endüstri Bölgesi, 6500 civarında sanayide çalışan mühendis sayısı, elektrik ve doğalgaz tüketimi, üretim, ihracat tutarı vb. kıstaslar göz önüne alındığında ülkemiz sanayi sıralamasında 81 il arasında 5.-6. sıralarda kendine yer bulmaktadır.
Tekirdağ’da savunma sektörüne iş yapma potansiyeli olan ve  makine, alüminyum, kimya, plastik kauçuk, elektrik ve elektronik teçhizat, motorlu kara taşıtı vb. sektörlerde faaliyet gösteren yaklaşık 1250 civarında firma bulunmaktadır.

Bu firmalarda televizyon, buzdolabı, fırın, traktör, tekstil makinaları, tarım makinaları, muhtelif makinalar, ilaç, cep telefonu vb. bir çok orta ve yüksek teknoloji nihai ürünler üretilmektedir.”

YENİ ANLAŞMALAR YAPILACAK

“7-8 yıl önce ilimizde 5-10’u geçmeyen savunma sektörüne iş yapan firma sayımız, yaptığımız bu ve buna benzer toplantılarla(Savunma Sanayi Toplantısı, Nükleer Güç Santrali Tedarikçi Toplantısı, Tren ve Lokomotif Toplantısı, Gemi İnşa Sektörü Toplantısı vb.) bugün itibariyle yaklaşık 55-60 sayısına ulaşmıştır.

Yaptığımız çalışmalarla, ilimizde daha fazla firmanın savunma sanayi sektörüne üretim yapmasını ve savunma sanayisi tedarikçisi firmaların yeni anlaşmalar yapmasını sağlama gayreti içerisindeyiz. Bu amaçla düzenlenen toplantıların yanında farklı somut adımlar da atılmakta. Tekirdağ’da savunma sanayi alanında yapılan işbirliklerini kolaylaştırmak amacıyla Savunma Sanayi Başkanlığı’nın ilimizde temsilcilik açması için TSO’larımızın ve OSB’lerimizin girişimleri devam etmekte olduğunu da ifade etmek istiyorum.

Yaptığımız toplantı ve sonrasında atılan adımlarla savunma sanayimize yerlileştirme ve millileştirme çabalarıyla daha fazla ürün tedarik edilecek, savunma sanayi sektöründe ithalatımız azalacak, firmalarımız ürünlerini pazarlama imkanı bulacak, ilimizin, bölgemizin, ülkemizin dışa bağımlılığı azalacaktır.

Bu vesileyle, bu toplantının hayırlara vesile olmasını diliyor; bu toplantının düzenlenmesinde emeği geçen Sanayi ve Teknoloji Müdürü Fahrettin Akçal’a, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İzzet Volkan’a, Çorlu TSO Meclis Başkanı Erdim Noyan’a ve emeği geçen diğer yetkililere teşekkür ediyorum.”

Muhabir: İlkay Danacılar