Koordinasyon Kurulu üyeleri tarafından, Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde bulunan Ceyport Limanı’nın kapasite artışı projesi ile ilgili hazırlanan ÇED raporu, inceleme ve değerlendirme süreci başlatılması ve İDK toplantısı yapılacağının açıklanması üzerine, Hasan Ali Yücel Meydanı’nda basın açıklaması yapıldı.

TMMOB Tekirdağ İl Temsilcisi Cemal Polat, burada yaptığı açıklamada,  ‘Süleymanpaşa ilçesi sınırları içerisinde CEYPORT Tekirdağ Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş tarafından yapılması planlanan liman kapasite artışı projesi ile ilgili olarak ÇED raporu Bakanlığa sunulmuş ve Bakanlık toplantısı yapılmıştı. Daha önce biz TMMOB Tekirdağ tarafından firmanın almış olduğu ÇED kararı ile ilgili açmış olduğumuz dava ve aynı zamanda yapımı ile ilgili açtığımız davada geri dönüşü olmayacak şekilde yürütmeyi durdurma kararı alınmasına rağmen hukuksuz bir şekilde maalesef tekrar nasıl bir kafayla, sistemle tekrar Çevre Şehircilik Bakanlığında İDK toplantısı yaparak legalleştirmeye  çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

Polat, o dönemde bu karar doğrultusunda, Tekirdağ Valiliğine, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığına, Süleymanpaşa Belediye Başkanlığına, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne suç duyurusunda bulunduklarını  ama bugüne kadar hiçbir işlem yapılmadığını savundu.

TMMOB Tekirdağ İl Temsilcisi Cemal Polat, ‘’Burası bir liman ve liman geri sahası olarak kaldığı belirtilmiş. Bunun dışında burasının yeni bir plan içerisinde bunun genişletilmesi ve büyütmeyi projesi yoktu. Özellikle, buradaki en büyük sorun tehlikeli atıklardır. Gemilerden alınan atıklar, silaj atık yağı, kirli sıvı madde atıklar, pis su, çöp, egzoz gazı, gemi temizleme kalıntıları oluşturmakta ve bu atıkların Süleymanpaşa Belediyesi ve TESKİ kanalizasyon hattına verileceği belirtilmiş ama bu kurumlar arasında hiçbir anlaşmada maalesef bu projede yok’’ dedi.

Polat, şunları kaydetti: ‘’Daha evvel de bahsetmiştik, söz konusu tesisin yapım aşaması ve işletme aşamasında ekolojik etkilerin olacağı gayet açıktır. 71 bin 200 metrekarelik dolgu alanı yapım aşamasında bölgede dolgu malzemesi temini nedeniyle dolgu alanı dışında da olumsuz bir etki yaratacağı da bir gerçektir. Kent yerleşim alanında kalan bu proje aynı zamanda kimyasal depolama amaçlı olması nedeniyle canlı yaşamını da etkileyeceği bilinmektedir. Bunun gibi aslında çok şeyler var. Bunlar kimyasal kokular, gürültü kirliliği, insanların sağlıklı çevre yaşam haklarını yok etmesi. Özellikle Tekirdağ siluetinin dışardan görünümünü özellikle yok edici olması. Tekirdağ Çevre planına aykırılık oluşturmakta. 3194 sayılı imar yasasına aykırılık göstermektedir. Yine Trakya jeolojik olarak birinci derece deprem risk alanı içerisinde olması nedeniyle söz konusu olan bölgede ki bu proje ciddi risk oluşturmaktadır. Yaratacağı olumsuzluklar ile bölgede ki risk, büyük bir felakete yol açabilir. Geçmişte Lübnan’da ki patlamaları gördünüz. Aynen bu tesislerdeki patlamaların o bölgede yarattığı tahribatları canlı olarak televizyonlarda izledik. Herhangi bir teknik arıza veya sabotaj durumunda patlaması ile bir atom bombası etkisi yaratacak tehlikeli olumsuzluklar oluşturacağı da bir gerçektir. ÇED raporunda birçok planlama ile ilgili aydınlıklar söz konusudur. Kent yaşamı alanı içerisinde bulunan bu projenin iptal edilerek kent halkının kullanabileceği sağlıklı yaşam alanına dönüştürülmelidir. ‘’

Muhabir: Serap Cömertoğlu İşcan