Türkiye’yi etkisi altına alan kuraklık ve sıcak hava nedeniyle Trakya’da bulunan ayçiçeği tarlalarında verim düşüklüğü yaşanacağı ön görülüyor.
Ayçiçeğinin boyu bu dönemde 1 metre 30 santimi geçmesi gerekirken 50 santimetrede kaldı.
Trakya Tohumcular Derneği Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Toruk (TRAKTOD) gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl Trakya’daki ayçiçeği tarlalarından yüzde 70 oranında verim düşüklüğü olabileceğini belirtti.
Trakya’da yaklaşık son 40 yılın kış kuraklığının yaşandığını aktaran Toruk, şöyle devam etti:
“Neredeyse şubat ayının sonuna kadar hiç yağış yağmadı, yağmadığından dolayı beklenmedik şeyler yaşıyoruz. Buğdayda özellikle verim düşüklüğü oldu, ancak mart-nisan aylarının yağışlı geçmesinden dolayı tarla hazırlığımızın biraz geç olması, ayçiçeğinin biraz geç ekilmesi, yağış olduktan sonra bizim ayçiçeğinde beklentimiz artmıştı. Ancak görüyoruz ki havaların çok sıcak gitmesi ile Trakya’da çok büyük sorunumuz var. Yani gerçekten son dönemlerde gündem olmaya başladı. Ayçiçeği ile ilgili Trakya’nın her iline gittiğimizde ayçiçekleri, tarlada da gördüğünüz gibi çok kısa kaldı. Bazı yerlerde neredeyse biçim yapılmayacak şekilde kuraklığın belirtileri gözüküyor. Tabi buna önlem almak gerekiyor. Bu önlemlerden bir tanesi artık biliyorsunuz dünyada iklim döngüleri var. Bunu göz önüne alarak ekim zamanının ona göre ayarlanması gerekir. “
AFET ALANI İLAN EDİLMELİ
Trakya’da sıcaklıkların önümüzdeki yıllarda da bu seviyelerde gideceğinin beklendiğini ifade etti.
Uzun vadeli çalışmalar yapılarak kuraklığa dayanıklı çeşitlerin üretilmesi gerektiğine işaret eden Toruk, şu değerlendirmelerde bulundu:
‘’Firmaların çalışmaları tamamen kuraklıkla ilgili ancak sene seneye uymuyor. Bir bakıyorsunuz zamansız yağışlar, zamansız ısı değişiklikleri oluyor. Gece gündüz ısı farkının da çok zarar yaptığını düşünüyoruz o nedenle tamamen bilimsel olarak çalışmaların yaygınlaştırılması, bu konuda çeşitlerin geliştirilmesi ve ekim deseninin ona göre ayarlanması gerekiyor. Tabi uzun çalışmalar gerektiriyor, firmaların özel sektörün ve kamunun yatırım yapması gerekiyor. Yapılması gereken çiftçiyi mağdur etmemek. Trakya, Türkiye’nin neredeyse yüzde 35 ayçiçeğinin ekildiği ve yetiştiği bir bölge. Sulama yapılmadan ekiliyor bölgemizde yazlık ürün olarak. Ancak bu sene kaybımız çok büyük, bu sene yetkililerin hemen bu işe dahil olması, çiftçiyi mağdur etmeyecek önlemler alınması gerekiyor. Duyuyoruz takip ediyoruz, bölgedeki siyasetçilerimiz parti gözetmeden STK’larımız buna bir çözüm bulmaya çalışıyorlar. Ayçiçeğinde bir afet bölgesi talebi var, bizde katılıyoruz dernek ve tohum firmaları olarak. Bu kısa vadede çözüm olacak uzun vadede de bunun çalışması yapılması gerekiyor. Bunun çalışmasını tohumcular olarak biz yapıyoruz.’’
YÜZDE 70 VERİM KAYBI BEKLENİYOR
Bu yıl Trakya’da ciddi oranda verim düşüklüğü olacağını belirten Toruk, sözlerini şöyle tamamladı:
“Türkiye genelinde ayçiçeği verim ortalamamız, 270 kilolar civarında, bölgemizde de 220 kilolarda. 270 kilo olmasının nedeni de Anadolu’da yapılan üretimlerin sulu yapılması. Biz tamamen kuru şartlarda üretim yaparız. 214 kilo verim ortalamamız, bu sene bence neredeyse yüzde70 gibi bir düşüş yaşayacağız. Bu da hem ülkemizin petrolden sonra en çok para harcadığı yağ bitkileri ile ilgili ithalatımızı arttıracaktır. Verim düşüklüğü gerçekten büyük yara açacak, Türk yağ bitkileri üreticilerine. Dediğimiz gibi yöneticilerimizin buna destek olması gerekiyor. Biz bölgeyi gezdiğimizde Trakya’nın her bölgesine gidip çeşitleri kontrol ediyoruz.”
Muhabir: Serap Cömertoğlu İşcan