Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata, Güngörmez ve Bayraktepe mevkilerinde kazı çalışmalarının sürdürüldüğü bölgeyi ziyaret etti.
Bu yıl üçüncü dönemi gerçekleştirilen Perinthos Antik Kenti kazı çalışmalarında, bu dönem de önemli bulgulara rastlandı.
Belediye Başkanı Hikmet Ata, bölgeyi ziyaret ettikten sonra yaptığı açıklamada, Marmaraereğlisi Belediyesinin verdiği destekle kazıların çok daha hızlı ilerlediğini söyledi.
ÇALIŞMALAR BİZİ HEYECANLANDIRIYOR
Geçmişin izlerini geleceğe taşımak için bu tür çalışmalara destek vermeye devam edeceklerini aktaran Ata, “Geçen yıl akropolis bölgesinde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem ve değerli ekibi tarafından başlatılan kazı bulguları ışığında, yerleşmenin tarih öncesi dönemlere dayandığı ortaya konmuştur. Bu bilgiler ışığında yeni dönem kazı çalışmaları da bizleri oldukça heyecanlanmıştır’’ dedi.
TRAKYA’NIN BİLİNEN EN BÜYÜK TİYATROSU
Kazı çalışmalarının üçüncü döneminin Bayraktepe’nin denize bakan yamacında gerçekleştiğini aktaran Ata, şöyle devam etti: ’’Bu bölümde tiyatro yapısının oturma sıralarına ait bloklar ile basamaklara ilişkin kalıntıların bir kısmına ulaşılmıştır. Değerli Kazı Başkanımız Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem erişilen bulguların Roma devrine ait tiyatro yapısı ve Trakya’nın bilinen en büyük tiyatrosu olduğunu belirtti. Kazı çalışmaları her yıl bizleri daha da heyecanlandırıyor. Bir sonraki dönem çalışmaları merakla bekliyoruz. Hem Trakya’nın hem ülkemizin tarihi turizminin gelişmesine olumlu katkı sağlayacağını umut ediyorum. İnanıyorum ki bugüne kadar ülkemizde yapılan önemli arkeolojik kazılar gibi, Perinthos Antik Kenti çalışmaları ile de insanlık tarihinde yeni keşiflere imza atacağız.’’
Kazı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem ise Perinthos Kazı Evi’nde bulguların araştırmalarını yapacaklarını ifade etti.
ROMA DÖNEMİ’NE AİT
Erdem, ‘’2021 yılında belediyemiz girişimleriyle Perinthos Antik Kenti’nde yeni dönem bilimsel kazı çalışmaları başlatılmıştır. Çalışmalarla birlikte akropolde (yukarı şehir) ele geçen tarih öncesi seramik parçası ve taş aletler, Perinthos’un iskanının, bilinen MÖ 603/602 yıllarından çok daha öncesine, tarihöncesi dönemlere uzandığını kanıtlamıştır. 2022 yılından beri de akropolisin doğusunda yer alan anıtsal tiyatro yapısının sahne binası (scenae) ve oturma sıralarının bulunduğu bölümde (cavea) devam etmektedir. Bu Roma Devri’ne ait tiyatro yapısı Trakya’nın bilinen en büyük tiyatrosudur ve ölçüleri bakımından Anadolu’nun büyük antik tiyatroları ile boy ölçüşecek niteliktedir. Günümüzde seyirci oturma sıraları her ne kadar yerlerinde olmasa da, kazı sırasında yaklaşık -5 metrelik dolgu altında bu oturma sıralarına ait bloklar ile aralardaki basamaklara ilişkin kalıntıların bir kısmına ulaşılmıştır. Tiyatro kazısına önümüzdeki yıllarda da devam edilmesi planlanmaktadır. Ayrıca antik alanda kazı çalışmalarının yanı sıra, jeofizik, sualtı araştırmaları, restorasyon, konservasyon, antropolojik ve zooarkeolojik çalışmalar gibi disiplinler arası çalışmalar yürütülmektedir.’’
Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem, Marmaraereğlisi Belediyesine destekleri için teşekkür ederek, ‘’Süre gelen kazı çalışmaları bilimsel veriler toplamanın yanı sıra Perinthos Antik Kenti yapılarının ortaya çıkartılarak hem ilçemiz hem de ülkemizin kültür hayatına ve turizmine kazandırılması amacını da taşımaktadır. Belediyemizle işbirliğimiz çalışmalarımızda çok daha iyi noktalara gelmemize vesile oldu. Türkiye’deki tüm belediyelere ve tüm arkeolojik kazılara örnek bir çalışma yapıyoruz. Elbette Bakanlığımızın desteğiyle bu kazıları yapıyoruz; ancak yerel destek bizler için oldukça önemli. El birliği ile ilçemizi ülkenin en güzel yerlerinden biri haline dönüştürmeliyiz’’ ifadelerini kullandı.