Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı (ABD), Türk Cerrahi Derneği ev sahipliğinde ve Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğiyle Tekirdağ NKÜ Rektörlük Konferans Salonu’nda “Mastaljiye Güncel Yaklaşım” kursu düzenlendi.

Etkinliğe NKÜ Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Hacı Bayram Zengin, Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Burçin Nalbantoğlu, Türk Cerrahi Derneği Başkanı Dr. Ahmet Serdar Karaca, kurum ve kuruluşların temsilcileri, üniversitenin akademisyenleri, Ankara Üniversitesi, Trakya Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp fakültelerinden misafir akademisyenler, Tekirdağ’dan çok sayıda aile hekimi, sağlık sektörü temsilcileri ve Tıp Fakültesi öğrencileri katıldı.

Rektör Şahin, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye’nin dört bir tarafından seçkin akademisyenlerin ve doktorların katıldığı eğitim kursuna ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını ifade etti.

Şahin, “Başta üniversitemiz Erken Tanı Ünite Sorumlusu Prof. Dr. Sibel Özkan Gürdal, üniversitemizin değerli öğretim üyeleri ve Türk Cerrahi Derneği olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Burçin Nalbantoğlu, Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD Başkanı Prof. Dr. Fatin Rüştü Polat ve Türk Cerrahi Derneği Başkanı Dr. Ahmet Serdar Karaca da birer açış konuşması gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından oturumlara geçildi.

Eğitimin düzenlenmesinden sorumlu Prof. Dr. Sibel Özkan Gürdal yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: “Mastalji subjektif değerlendirilen bir şikayet olduğundan ve emosyonel komponentler taşıdığı için genellikle tedavi aşamasında sıkıntı yaşanmaktadır. Ağrı işlevselliği etkilemekte ve bir takım ruhsal tepkilere de yol açabilmekte ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle bu semptomun önemsenmesi ve günümüzde yürütülen tedavi stratejilerin özellikle 1. ve 2. basamak tedavi merkezlerinde yeterli olmadığını vurgulamak gerekir. Bu konferansta ülkemizde kendi konusunda otorite olan hocalarımız; mastaljiye yaklaşımı farklı boyutlarıyla ele alıp, kendi deneyimlerini de bizimle paylaşmışlardır.”

Mastalji; meme başı ağrısının yanı sıra memelerin biri veya ikisindeki gerginlik, sızı ve ağrı duyusu olarak tanımlanır. Mastalji, meme ile ilgili şikayetler ile hekime başvuran kadınların önde gelen yakınmalarından biri olmasına rağmen, halen yeterince iyi tanınmayan bir belirtidir. Yapılan bir çalışmada kadınların %66’sında meme ağrısı olduğu belirtilmiştir. Ancak bu kadınların sadece yarısı ağrı nedeniyle bir hekime başvurmuştur. Başka bir çalışmada ise mastaljisi olan kadınların sadece %5’inin uzmanlaşmış bir meme kliniğine başvurduğu gösterilmiştir.