Yeni eğitim dönemi liselerde yeni kurallarla başlıyor. Öğrenci, 50 ortalamayı tutturmak kaydıyla başarısız olduğu en fazla 3 dersten sorumlu olarak üst sınıfa geçebilecek. Okul aile birlikleri kararıyla daha önceden belirlenen kıyafetler tercih edilecek ve velilere maddi külfet oluşturmamak için zaruret hali dışında değişikliğe gidilmeyecek. Öğrencilerin okul içinde ve sınıflarda derslerini aksatacak şekilde cep telefonu kullanmaları ve bu türden cihazlarla sınıflara girilmemesi konusunda önlemler alınacak, okul dışında dijital ortamlarda zaman geçirmelerine sebebiyet verecek durumlardan ve ödev ya da benzeri bilgilendirmelerde sosyal medya uygulamalarının kullanımından kaçınılacak.

SINIFTA KALMA GERİ GELDİ

Yeni eğitim dönemi liselerde yeni kurallarla başlıyor. Öğrenci, 50 ortalamayı tutturmak kaydıyla başarısız olduğu en fazla 3 dersten sorumlu olarak üst sınıfa geçebilecek. Başarısız ders sayısı 4 olursa öğrenci sınıfta kalacak. Özürsüz 2 gün üst üste devamsızlık yapan öğrencinin durumu velilere bildirilecek. Sınavlar test usulü değil yazılı yapılacak. MEB’in yeni yönetmelik kararına göre, daha önce bir üst sınıfa geçişler için gerekli 50 ortalama artık yeterli olmayacak. Öğrencilerin yıl sonu başarı puanı 50 olmak kaydıyla en fazla 1 dersten başarısız dersi bulunanlar doğrudan bir üst sınıfa geçebilecek.

Yeni ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek. Yönetmeliğe göre liselerde 4 ders ve üzeri zayıfı olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak. Bu uygulama, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak. Sınıf tekrarı yapan öğrenciler, ikinci kez sınıfta kalma durumunda mesleki eğitim merkezine veya açık öğretim lisesine yönlendirilecek. Öte yandan mesleki eğitim merkezinde sınıf tekrarı ve öğrenim hakkına ilişkin düzenleme yapıldı ve mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin 11’inci sınıfta kalfalık belgesini almadan 12’nci sınıftaki ustalık eğitimine geçmemelerini temin etmek için düzenleme yapıldı.

Muhabir: Gülçin Kıyıcı