Günümüzde teknoloji gelişmiş yapısıyla bize sayısız imkanlar sunuyor. Bir zamanlar sadece zorunlulukları karşılamak amacıyla kullanılan internet, günümüzde artık başta sosyal medya olmak üzere alışverişten sosyal ihtiyaçlara, bilgi erişiminden tüm sorularımıza cevap bulma ve çözüm üretmeye kadar her konuda yararlandığımız hayatımızın önemli bir işlevi haline geldi.

Sosyal medya da tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de insanların en çok ve sık kullandığı bir iletişim mecrası oldu. Kolay kullanımı ve çeşitliliği açısından herkesin hayatının merkezine oturmuş durumda. Sosyal medyanın bir çok faydası olduğu bir gerçektir. En önemlisi mesafeleri aradan kaldırması, kişilerin kendilerini her platformda ifade edebilmesi, yeni iş ve gelir kapılarını sunması, ihtiyaç sahiplerinin ilgili yerlere ulaşımının kolayca sağlaması, olası bir doğal afet ya da toplumsal yaralanmalarda yardımlaşma ve dayanışmanın kolayca sağlanması, eski yeni eş dost ve arkadaşlara kolay erişim sağlanması, bilgi ve habere zamanında ve kolay erişimin sağlanması gibi bir çok fayda ve getirisi vardır. Doğru ve düzenli kullanıldığında toplumda bireyden devlete kadar her alanda bir çok kolaylık ve zamandan tasarruf anlamında çok faydalı bir mecra olduğu gerçektir.

Ancak sosyal medyanın da bir bu kadarda olumsuz etkileri olduğu da unutulmamalıdır. En başta dezenformasyon denilen bilgi ve haberin yanlış ya da değiştirilerek insanlara sunulması ve toplumda kutuplaşma ve ötekileştirmenin amaçlanmasına hizmet ettiği gerçeği olduğudur. Çünkü herkesin her paylaştığı bilgi ve haber doğru olmayabilir ya da bilerek veya isteyerek bazı kötü amaçlara hizmet edebilir.

Bir diğer taraftan aşırı sosyal medya kullanımı bağımlılık yapıyor ve kişiyi yanlızlaştırarak gerçek hayattan izole ediyor. Bu da stres ve depresyonu beraberinde getiriyor. Düşünün şimdi ülkemizde sosyal medya ağlarının erişimi kapatılsa toplumun çoğunluğu ne hale gelir? Bu bağımlılık maalesef toplumumuzda oldukça fazla. Özellikle çocuklarımızı bu sosyal medya ya da internet bağımlılığından uzak tutmamız çok önemli. Yerinde ve kararında kullanılan her şey gibi sosyal medya kullanımı da böyle olduğu sürece faydalı bir mecra olmaya devam edecektir. Yoksa uyurken telefonunu baş ucuna koyan bir nesil ileride bu ülkeye ne kadar hizmet eder tartışmaya devam ederiz.